Pirmdienās-piecdienās 7:00-15:00
Kas ir Qi
Qi ir mūsu ķermeņa pamatviela un dzinējspēks. Tā ir kā mūsu ķermeņa degviela. Pateicoties Qi, mūsu ķermenis var veikt noteiktas funkcijas.
Parasti Qi mēs tulkojam kā "enerģija". Tā ir funkciju aktivizētājs, tā ir mūsu ķermeņa siltuma avots, tās jang daļa veido ap mums aizsargapvalku un ir daļa no mūsu imunitātes, tā regulē asins plūsmu un notur asinis asinsvadu sistēmā, tā ir atbildīga par vielmaiņu, t. i., mūsu vielmaiņas darbību, un tā apgādā mūsu ķermeni ar barības vielām, kas atbalsta tā darbību un atjaunošanos.
Vairāk par Qi funkcijām lasiet šeit.
Mūsu Qi kvalitāti ietekmē no mūsu senčiem pārņemtās būtības kvalitāte un spēks, pārtikas, ko ēdam, kvalitāte un gaisa, ko elpojam, kvalitāte. Kā arī to orgānu spēks, kas ražo Qi no pārtikas un gaisa.
Qi var trūkt organismā kopumā vai arī atsevišķos orgānos.
Tipiski Qi trūkuma simptomi ir šādi:
Kad mēs runājam par Qi deficītu, parasti ar to domājam liesas Qi deficītu. Tomēr Qi var trūkt arī lielākajā daļā citu orgānu - plaušās, tad mums ir grūtāk elpot, nierēs, tad mums ir problēmas ar urīna nesaturēšanu, sirdī, tad mums var būt problēmas ar aritmiju utt.
S liesas Qi deficīta galvenie simptomi ir šādi:
Vispārīgie principi
Uzturā jāstiprina liesas Qi, gatavojot labi pagatavotus, vienkāršus ēdienus ar salīdzinoši maz sastāvdaļu. Uztura pamatā ir sarežģīti ogļhidrāti, ko papildina neliels daudzums kvalitatīvu olbaltumvielu un viegli termiski apstrādāti dārzeņi. Ēdienam jābūt svaigam, patīkamam acīm un garšīgam, un vēlams gatavot to no vietējiem sezonas produktiem.
Lai gan visi ēdieni ir jāgatavo, nav ieteicams tos vārīt pārāk ilgi, līdz tie kļūst mīksti. Zaļajiem lapu un mīkstajiem dārzeņiem, piemēram, brokoļiem un pupiņām, nepieciešama tikai viegla vārīšana, savukārt sakņu dārzeņi un graudaugi pat pēc ilgstošas lēnas gatavošanas saglabās savu formu, tekstūru un Qi.
Gremošanas process sākas mutē, tāpēc ēdiens ir rūpīgi jānorij un lēnām jānobauda. Ēdiens ir jābauda. Stingrs vai vienveidīgs uzturs ir kaitīgs liesai.
Ēdiena pagatavošana
Tikai ēdiena pagatavošana var būtiski ietekmēt kopējo Qi kvalitāti un ēdiena labvēlīgo ietekmi. Pats par sevi saprotams, ka ar mīlestību un prieku pagatavoti ēdieni garšo labāk nekā veikalā pirktie vai steigā vai ar riebumu gatavotie. Tas bieži vien ir klupšanas akmens, jo ne visiem patīk gatavot vai ir laiks. Tomēr laika un pūļu veltīšana, lai sevi pabarotu, pati par sevi ir svarīga dziedināšanas procesa daļa.
Atvēlot laiku nedēļas nogalēs, lai pagatavotu biezas un barojošas zupas, dārzeņu un gaļas buljonus un sautējumus nākamajai nedēļai, ir veids, kā aktīvi iesaistīties liesas stiprināšanas procesā. To darot, uzlabosiet arī garīgo pašsajūtu, kas arī labvēlīgi ietekmē liesas darbību.
Aizliegti pārtikas produkti
Lai stiprinātu liesas Qi, ir svarīgi:
Proporcionāls pārtikas sastāvs Qi deficīta gadījumā
Galvenokārt uzturā jālieto ogļhidrāti (40-60 %), pārējo daļu veido vārīti dārzeņi (30-40 %) un kvalitatīvas olbaltumvielas (10-20 %). Tas ir īpaši svarīgi ārstēšanas sākumposmā. Kad liesa kļūst spēcīgāka, uzturā, protams, var pievienot citus elementus. Tomēr lielāka izsīkuma gadījumā rūpīgi jākontrolē uzņemto ogļhidrātu daudzums. Ja liesa jau ir kļuvusi spēcīgāka vai ja Jūs atrodaties karstā klimatā, var pievienot mazāku daudzumu lapu dārzeņu (sviestmaizēm utt.).
Viens no labākajiem ēdieniem, kas palīdz Slezinai atjaunot Qi, var būt rīsu biezputra congee.
Tā ir ilgi vārīta rīsu putra. Parasti rīsi tiek vārīti kopā ar ūdeni proporcijā 1:9. Congee var aromatizēt ar dažādām sastāvdaļām.
Lai uzzinātu, kā pagatavot congee rīsu biezputru, skatiet šo recepti.